Massif des Bornes-Aravis: wandelen rond de Col de la Colombière

In deze blogpost vertel ik je graag over mijn wandelweek in het Massif des Bornes-Aravis. Ik wandelde hier rond de Col de la Colombière, een fantastisch startpunt om deze regio in alle windrichtingen te verkennen. Je vind in dit blog wandeltips voor de Col de la Colombière. Ik heb zelf al deze routes gelopen. Sommige zijn uitdagender dan anderen. De routes kun je bekijken in de Komoot-app.

v.l.n.r.: Lac de Peyre, Grotte de Montarquis, Sous le Buclon

Le Reposoir

Tijdens deze prachtige herfstweek verbleef ik in een klein huisje op de hellingen boven het dorp Le Reposoir. Deze mooie vallei heeft, naast een klooster en prachtig zicht op de noordzijde van de Aravis-keten, vooral veel rust te bieden. De vallei heeft verschillende namen: Vallée du Reposoir, Vallée de Béol (historische benaming), Vallée du Foron. Je kunt een fijne, ontspannen wandeling vanuit het dorp maken rond het eerder genoemde klooster Chartreuse du Reposoir. Deze wandeling staat niet genoemd bij de onderstaande opsomming van routes rond de Col de la Colombière. Toch benieuwd naar deze wandeling bij het Chartreuse du Reposoir? Vind ‘m hier.

Roc des Tours & Pic de Jallouvre vanaf de hellingen rond Pointe de la Botte

Wandelen rond Col de la Colombière

Ik heb vijf opeenvolgende dagen gelopen rond de Col de la Colombière. De bergen rond de Col de la Colombière kenmerken zich door hun opbouw uit kalksteen, wat zorgt voor een geologisch heel interessant landschap. Tijdens onderstaande wandelingen krijg je een mooi inkijkje in de geologische processen die aan het huidige aanzien van deze bergen voorafgingen. Plooiingen in het gesteente liggen hier vaak aan de oppervlakte. Regelmatig kruist het wandelpad een helling vol met zogenaamde Lapiaz. Erosie op deze blootliggende kalksteen zorgt voor zeer gladgepolijste groeven in het gesteente die met de richting van de helling mee lopen. De groeven zijn vaak dun, hol, soms scherp. Een documentatie van deze karakteristieke steensoort vind je in de verhaalbundel ‘A L P S’, bovenaan het profiel op mijn Instagrampagina.

Hieronder deel ik graag de verschillende wandelopties rond de Col de la Colombière. De één is lastiger en steiler dan de ander, je kunt alle specificaties goed bekijken via de linkjes naar de Komoot-app. Ik reageer natuurlijk graag op je vragen en reacties, die kun je sturen via het contactformulier. Veel wandel- & leesplezier! Zorg altijd dat je voorbereid de bergen in gaat.

  • Lac de Peyre & Col de Balafrasse | 7 km / 3u45 / +620m ROUTE Deze wandeling start vanaf de Col de la Colombière, en is de door wandelaars meest gelopen route vanaf de bergpas (in ieder geval tot aan Lac de Peyre). De wandeling kent een aantal steile klimmen (geen bijzondere uitrusting noodzakelijk). Zeker de hellingsgraad onder de Col de Balafrasse is behoorlijk. Het pad doorkruist fantastisch stenige landschappen vol met eerdergenoemde formaties van Lapiaz. De heuveltjes rond het Lac de Peyre zijn fijne lunch- & schetsplekken met uitzicht op het Aravis- & Mont Blancmassief. Tijdens deze wandeling ben ik meerdere steenbokken / Bouquetins tegengekomen, een dier met een mythische uitstraling!
  • Sous le Buclon & Plateau du Samance | 11 km / 4u30 / +680m ROUTE Start vanaf de Col de la Colombière. Deze wandeling wordt vaak gestart vanuit het skidorp Le Chinaillon. Echter, dan doorkruis je niet Le Samance: een mooi, relatief vlak en open plateau met panoramisch uitzicht op het Aravismassief in het zuidoosten. Tijdens het eerste deel van deze route wordt de stilte enkel onderbroken door de rinkelende karabijnen van rotsklimmers die een route afleggen op de VIa Ferrata de la Tour du Jallouvre. Karakteristiek zijn de authentieke boerenchalets van Cuillery. Later, als je bij de pas Sur le Freu rechtsaf slaat, dient het eerste magnifieke zicht op de vlakte rond het meer van Genève zich aan. Een imposant zicht in alle windrichtingen heb je tenslotte vanaf het hoogtepunt van deze wandeling: Sous le Buclon. Met richting het noordwesten uitzicht op de Chalets van Lessy met daarachter het meer van Genève en (met helder weer) het Juramassief. Richting het noordoosten domineert de kalkstenen top van de Pic du Jallouvre, in het zuidoosten het massief van Aravis en daarachter Mont Blanc.
v.l.n.r.: Steenbok onder Pointe Blanche, Chalets de Lessy, veld van Lapiaz bij de ruïnes van Montarquis
  • Grotte de Montarquis | 7 km / 2u45 / +420m ROUTE Deze wandeling loopt vanaf de Col de la Colombière naar de kalkstenen grot van Montarquis. De wandeling is erg toegankelijk, met uitzondering van de laatste klim naar de grot-ingang, die betrekkelijk steil is met veel losliggend grind. Voor enigszins ervaren wandelaars is dit overigens geen grote uitdaging, maar toch het vermelden waard. De grot van Montarquis is groot, koud en vochtig, en deed me qua texturen sterk denken aan de grotten die ik in de Jura bezocht. Het is prachtig daar vanuit de koele duisternis het immense uitzicht te bewonderen. Tijdens de wandeling heb je richting het noordoosten mooi zicht richting het de deels vergletsjerde massieven van Haut-Giffre en de Dents du Midi. Op deze wandeling kwam ik meerdere kuddes (én solitaire) gemzen tegen.
  • Pointe de la Botte | 2 km / 1u00 / +140m ROUTE Deze korte wandeling (als de benen even rust nodig hebben) loopt naar Pointe de la Botte. Deze kleine top aan de zuidoostzijde van de Col de la Colombière biedt mooi uitzicht op de Chaîne du Bargy en Pic du Jallouvre. Deze route is niet met de bekende gele bordjes aangegeven, kijk tussendoor dus goed op de kaart! Doorlopen naar de Tête d’Aufferand is goed mogelijk, maar is, zoals de Fransen zeggen, aerienne en daardoor niet aan te raden voor mensen met hoogtevrees. Op de hellingen van deze berg schetste ik het omliggende landschap, bekijk de afbeeldingen hier.
  • Col du Rasoir | 5 km / 3u15 / +590m ROUTE Deze wandeling lijkt qua kilometers kort, maar vraagt heel wat inspanning door de soms steile hellingsgraden. De route leidt je naar een kleine ‘combe’ tussen de Pic de Jallouvre & Pointe Blanche. De steile wanden van deze twee bergen, aan weerszijden van deze combe, werken als een klankkast. Geluid weerkaatst er eindeloos, ketst heen en weer tussen het steen. Soms wordt plotseling het geluid van een optrekkende motorfiets in het 1000 meter lager gelegen Le Chinaillon opgepikt en gevangen tussen de twee wanden. Magisch was dat. De laatste paar honderd meter onder de Col du Rasoir zijn lastig. Het pad is er slecht te onderscheiden van de gesteentelagen die hier duidelijk op elkaar gestapeld liggen. Wees niet bang om hier niet de top te bereiken. De vallei zelf heeft genoeg moois te bieden.

Ik hoop je met bovenstaande routes te inspireren om er zelf ook alleen of samen op uit te trekken en je te verwonderen over het landschap, klimaat en de geologie van deze fantastische plek. Ben je nieuwsgierig geworden naar meer inspiratie en maakverhalen rond mijn werk en reizen? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief via het onderstaande formulier!

Les Reliefs Postcards

Filters

Filters