Hoge Vogezen: Ballons, sneeuw & gemzen

Waar kun je fijn in de Hoge Vogezen wandelen? In dit artikel vind je in ieder geval de toppen van de karakteristieke ‘Ballons’ van het Massif des Vosges (waaronder Hohneck (1363m), Gazon du Faing (1302m), Steinberg (1177m)): afgeronde, veelal kale bergtoppen waar, ondanks de beperkte hoogte, in het voorjaar nog een streng hooggebergteklimaat heerst.

Houtsnede woodcut gravure sur bois refuge vosges
Refuge‘, houtsnede | geĂŻnspireerd op een huis in het dorp Soultzeren, Haute VallĂ©e de Munster
Houtsnede gravure sur bois woodcut solitude mountain montagne berg
Solitude‘, houtsnede | geĂŻnspireerd op een huis in het dorp Metzeral, Haute VallĂ©e de Munster

Lees over (wandel)tips en maakverhalen in deze regio. Ik verbleef in de eerste week van mei in Metzeral, departement Haut-Rhin (Frankrijk), om daar grafisch werk op locatie te maken en te lopen. Je kon mijn bezoek volgen via mijn instagram pagina. Naast werk maken behoorde wandelen natuurlijk tot de hoofdactiviteit.

hoge vogezen wandelkaart
Bron: Institut national de l’information gĂ©ographique et forestière (IGN)

Tijdens deze stralende voorjaarsdagen heb ik gelopen, gegutst, geschetst en gefotografeerd in en om het mooie Münsterdal. Deze vallei, gevormd door de rivier de Fecht, start in het wijngebied rond Colmar. Stroomopwaarts ligt de naamgever van het dal, Münster, waar talloze ooievaars op de oude daken hun eieren uitbroeden. De vallei splitst zich na Münster in twee losse dalen: noordwestelijk de Vallée de la Petite Fecht & zuidwestelijk de Vallée de la Grande Fecht. In deze laatste vallei ligt de uitvalsbasis van mijn Vogezenbezoek: Metzeral.

In de Hoge Vogezen wandelen over de hoogste kammen van het massief is een genot. De volgende routes maakten op mij grote indruk:

  • De beklimming van de Hohneck vanaf de parking bij Gaschney. Hier laten de Vogezen zich van Ă©Ă©n van zijn meest onherbergzame kanten zien. Gemzen daalden af van de hellingen, terwijl ik met deze hike naar de Sentier des NĂ©vĂ©s steeg. Dit pad loopt langs sneeuwpakketten die tot laat in het voorjaar blijven liggen. De uitzichten waren adembenemend, de wind ijzig en de zon verzachtend. Vanaf de hellingen van de Kastelberg ligt recht voor je de hoogste berg van de Vogezen: Grand Ballon.
  • Pad over het hoogveengebied van het Gazon du Faing. Dit natuurreservaat ligt iets noordelijk van de Hohneck, en is goed te bereiken via de Col de la Schlucht. Dit zeer goed te bewandelen pad is onderdeel van de GR5, lange-afstandswandeling tussen Hoek-van-Holland en Nice. Grootste uitzichten en granietformaties, geteisterd door eeuwenlange wind- & watererosie, wisselden elkaar af. Het Zwarte Woud, hemelsbreed 70 kilometer verderop, is voortdurend aan de horizon te bewonderen.
  • Rondgang langs de Steinberg en Petit Ballon. Dit pad doorkruist de stenige velden rond de Col du Petit Ballon. Hier was het extreem stil. Hier liggen granieten blokken bezaaid over een groot gebied met lage begroeiing. Het zicht rondom verdient het om langdurig te zitten en te kijken.

In je eentje lopen is een hele fijne, en tegelijkertijd vervreemdende ervaring. Zo heb ik het met meerdere Duitse pensionado’s over het omliggende landschap gehad, en is het verder best stil daar alleen tussen de wolken…

hoge vogezen wandelen
Beeld: Maurice de Rooij

Een serie schetsen heb ik gemaakt vanuit het brede aanbod van karakteristieke woonhuizen in het gebied. Typerend voor deze huizen is een witgepleisterde, stenen basis met een opbouw van geblakerd hout. (Wat de duurzaamheid ervan bevorderd.) De architectuur heeft veel weg van de (schuur)huizen in de Franse en Zwitserse Alpen, die ik onder andere in mijn linosnede ‘l’Étoile’ verwerkte.

hoge vogezen wandelen en schetsen
Schetsen bij de print ‘Refuge’

Deze schetsen heb ik na thuiskomst verder uitgewerkt tot een nieuw werk. Deze bevat alles wat me fascineerde aan het gebied: de lokale architectuur, de uitgestrekte bossen en de bolle, afgeronde toppen die altijd zichtbaar zijn. De houtsnede heeft de titel ‘Refuge‘ gekregen: deze plekken zijn mijn toevluchtsoord, met als belangrijkste doel daar simpelweg te zijn. In de achtergrond is de Hohneck zichtbaar. Vind al mijn grafische werk hier.

Ben je enthousiast geworden over deze regio? Heb je suggesties of aanvullingen? Wil je je fascinatie voor dit gebied delen? Graag! Bereik mij via het contactformulier, of stuur een mailtje naar maurice[at]mauricederooij.com

The store is closed for maintenance


Nieuwsgierig geworden naar meer? Abonneer je hier op mijn nieuwsbrief!