Wandelen in het Bauges massief: Rustige Franse voor-Alpen

Wandelen in het Bauges Massief (Parc Naturel Regional du Massif des Bauges), een fantastische regio in de Franse voor-Alpen waar kalksteenlagen zorgen voor een gevarieerd en verrassend landschap. In dit artikel vind je meerdere dagtochten in deze regio. Het Bauges massief ligt ingeklemd tussen twee bekende (en toeristische) meren in de Franse Alpen: Het Lac du Bourget aan de westzijde, en het Lac d’Annecy aan de noordoostzijde. Het Massif des Bauges maakt deel uit van de Franse voor-Alpen: een keten van middelgebergten die zich uitstrekt van de Drôme in het zuiden tot aan het Massif des Bornes ten westen van Montreux. Al deze gebergten (Vercors, Chartreuse, Bauges, Chablais, Bornes) kenmerken zich door hun typische kalk-zandsteengebergten en de richting van hun kammen, die zich als een soort boomerang uitstrekken van zuid naar noord/noordoost.

Grafisch werk, geïnspireerd door het Bauges massief. v.l.n.r.: Linosnede Massif des Bauges I’, linosnede ‘Massif des Bauges II’, linosnede ‘l’Étoile’

Wandelen in het Bauges massief

Vanuit het westen (regio Aix-Les-Bains / Lac du Bourget) is het Bauges massief goed te bereiken via de D911. Deze weg leidt via een kloof naar het hoofddal van de Bauges, waar de rivier de Chéran door stroomt (die vlak onder de D911, ter hoogte van de Pont de l’Abîme, een diepe, rotsachtige canyon heeft uitgesleten). Het massief kan in drie richtingen bezocht worden:

  • Zuidwest: de D912 richting wandeling Tourbière des Creusates via Le Noyer
    Deze wandelroute leidt naar (en rondom) het hoogveengebied Tourbière des Creusates. Dit hoogveengebied maakt onderdeel uit van de Mont Révard, en biedt een fantastisch panorama richting het meer van Bourget in het westen en het Mont Blanc massief in het oosten. Ook in een kurkdroge zomer houd dit landschap voldoende water vast om fris groen te zijn. Ook in augustus bloeien moerasplanten hier nog uitbundig.
    Start vanaf de parking aan het einde van de D128 in Saint-François-de-Sales. Bekijk de route van deze wandeling hier.
  • Zuid: de D911 richting wandeling Montagne d’Arclusaz via Le Châtelard & École
    Een middellange wandeling met aardig wat hoogtemeters (+1050m). Het vele stijgen is hier absoluut de moeite waard. Het gebergte van Arclusaz is, in geologische termen, een zogenaamde syncline. Dit betekent dat vrijwel de gehele te bewandelen vallei een perfecte U-vorm heeft. De vallei eindigt op de Col d’Arclusaz (tevens eindbestemming van deze wandeling), met een abrupte, zeer steile afgrond. De col biedt een fantastisch panorama over de Combe de Savoie (de brede vallei van de Isère), het de vaak nog besneeuwde bergmassieven van Belledonne en Écrins.
    Start vanaf het dorp École. Bekijk de route van deze wandeling hier.
  • Noordoost: de D912 richting wandeling Col de Bornette via Bellecombe-en-Bauges
    Bekijk de route van deze wandeling hier.
Bauges massief trelod arcalod pecloz
v.l.n.r.: L’Arcalod (2217m, hoogste punt van het Massif des Bauges), Mont Pëcloz (2197m), Mont Trélod (2181m). Allen gefotografeerd tijdens de wandeling naar Col d’Arclusaz.
Op de Col de Bornette, regio Bellecombe-en-Bauges