Inlijsten grafische kunst

In de webwinkel vind je lino- en houtsnedes over bergen, wandelen, geologie en architectuur. Maar, hoe lijst je dit werk eigenlijk het beste in? Op deze pagina vind je tips en informatie over het inlijsten van grafische kunstwerken voor aan de muur. Als het op inlijsten van (grafische) kunst aankomt, zijn er ogenschijnlijk eindeloos veel opties. Maar, met in het achterhoofd dat het hier over het inlijsten van een linoleum- of houtdruk gaat, kan ik je de onderstaande handvatten bieden bij de eventuele keuzestress! (Of, als je concludeert dat je het inlijsten liever aan mij overlaat, stuur me een berichtje via het contactformulier.)

1. Wel of geen lijst?

Ja! Ik adviseer je om je print altijd een lijst te gunnen. Idealiter een lijst waarin ook een passe-partout past. (Hierover later meer.) Een lijst komt in vele soorten en maten. Er zijn wissellijsten, baklijsten, lijsten met en zonder ontspiegeld glas, met en zonder UV-werende laag, lijsten van massief hout en van aluminium met houtfineer.
Met het kiezen uit één van de bovenstaande opties komt het eerst vooral aan op smaak. Maar, een lijst met glasplaat met UV-werende laag is voor de lino’s en houtdrukken die je in mijn webshop koopt de beste keuze. Hierdoor is het werk op de lange termijn het beste beschermd.

2. Wel of geen passe-partout?

Ja, ja, ja! Gebruik altijd een passe-partout bij lino- en houtsnedes. Dit zorgt er in de eerste plaats voor dat er ruimte ontstaat tussen de drukinkt en het glas van de lijst. Drukinkten voor grafische technieken hebben altijd (blijvend) een zekere vettigheid van zichzelf. Hierdoor zou de print na enige tijd aan het glas kunnen gaan plakken. De passe-partout voorkomt dit. Daarnaast zorgt de passe-partout ook voor vochtregulering in de lijst, waardoor het kunstwerk zelf minder snel vochtschade zal oplopen in ruimtes waar de luchtvochtigheid snel wisselt.

Je kunt ook direct bij mij een passe-partout en/of lijst aanschaffen samen met de print die je koopt. Uiteraard kan ik het werk ook inlijsten tegen meerprijs. Doordat het werk dan wordt ingelijst met een zuurvrije passe-partout treedt op de lange termijn geen verkleuring in het papier op. Stuur voor deze opties een berichtje via het contactformulier. Ik kan je dan een vrijblijvende offerte aanbieden voor het specifieke werk dat je ingelijst wil hebben!

ingelijst kunstwerk van berghut met passe-partout

Tip! Let op de kleur van de passe-partout: er zijn zuiver witte passe-partouts, maar ook gebroken wit, crème, beige of zelfs hele andere kleuren en tinten.

Hopelijk hebben bovenstaande tips je op weg geholpen! Mocht je toch nog vragen hebben, kun je mij altijd bereiken via shop[at]mauricederooij.com of breng een bezoek aan mijn atelier in Utrecht.