Inlijsten

Als het op inlijsten van (grafische) kunstwerken aankomt, zijn er ogenschijnlijk eindeloos veel opties. Maar, met in het achterhoofd dat het hier over het inlijsten van een grafisch kunstwerk gaat, kan ik je de onderstaande handvatten bieden bij de keuzestress!

1. Wel of geen lijst?

Ja! Ik adviseer je om je print wél een lijst te gunnen. Idealiter een lijst waarin ook een passe-partout past. (Hierover later meer) Een lijst komt in vele vormen en maten. Er zijn wissellijsten, baklijsten, lijsten met en zonder ontspiegeld glas, lijsten van massief hout en van persmateriaal met een houtfineer. Lijsten van metaal, plastic…
Met het kiezen uit één van de bovenstaande opties komt het vooral aan op smaak. Maar, een (wissel)lijst met glasplaat is voor de linoleum afdrukken die je in mijn webshop koopt de beste keuze. Hierdoor is het werk het beste beschermd.

2. Wel of geen passe-partout?

Ja, ja, ja! Gebruik altijd een passe-partout bij lino- en houtsnedes. Dit zorgt er in de eerste plaats voor dat er ruimte ontstaat tussen de drukinkt en het glas van de lijst. Drukinkten voor grafische technieken hebben altijd (blijvend) een zekere vettigheid van zichzelf. Hierdoor zou de print na enige tijd aan het glas kunnen gaan plakken. Daarnaast zorgt de passe-partout ook voor vochtregulering in de lijst, waardoor het kunstwerk zelf minder snel vochtschade zal oplopen in ruimtes waar de luchtvochtigheid snel wisselt. (Zoals dat bijvoorbeeld vaak in minder goed geïsoleerde huizen het geval is.)

Je kunt ook direct bij mij een passe-partout aanschaffen samen met de print die je koopt. Daarnaast kan ik het werk ook inlijsten tegen meerprijs. Doordat het werk dan wordt ingelijst met zuurvrije passe-partout tape treedt op de lange termijn geen verkleuring in het papier op. Stuur voor deze opties een berichtje via het contactformulier. Ik kan je dan een vrijblijvende offerte aanbieden voor het specifieke werk dat je ingelijst wil hebben!

ingelijst kunstwerk van berghut met passe-partout

Tip! Let op de kleur van de passe-partout: er zijn zuiver witte passe-partouts, maar ook gebroken wit, crème, beige of zelfs hele andere kleuren en tinten. Weet je niet welke kleur passe-partout je moet kiezen? Stuur me dan even een berichtje.

Hopelijk hebben bovenstaande tips je op weg geholpen! Mocht je toch nog vragen hebben, kun je mij altijd bereiken via shop[at]mauricederooij.com.